Gå til hovedindhold

Trafikinformation

Vi opfordrer til, at du lader bilen stå under den kongelige families besøg i Aarhus. Midttrafik sætter ekstra busser ind til og fra midtbyen.

 • Læs op

Indhold

  Ruten fra Marselisborg Slot til Aarhus Domkirke går gennem Frederiksbjerg og Aarhus Midtby. Det betyder, at flere gader og veje er lukket. Vejene er spærret langs ruten.

  Se her, hvordan ruten forløber

  Vi forventer mange mennesker, når den kongelige familie besøger Aarhus, og når mange gader bliver spærret af i samme anledning, er det bedst at lade bilen stå. Du kommer nemmest rundt til fods, på cykel eller via bus eller letbane.

  Trafikken i og omkring det centrale Aarhus vil forventeligt blive påvirket allerede fra om formiddagen den 21. januar, da alle veje langs ruten vil blive spærret helt fra eller delvist med enkelte undtagelser for kortvarig gennemkørende trafik.

  Alle veje langs hele ruten vil være spærret fra omkring kl. 11.00 og frem til omkring kl. 15.30, hvorfor ruten i flere timer søndag hverken kan passeres i bil eller til fods. 

  Dog vil det være muligt at passere ruten ved Marselis Boulevard det meste af dagen. Her vil der kun være afspærret i tidsrummet fra kl. 13.15 til kl. 13.45 og igen fra kl. 15.00 til kl. 15.30.

  Tidspunkterne kan ændre sig på dagen.

  Der vil derudover være standsnings- og parkeringsforbud langs hele ruten det meste af søndag.

  Der er god mulighed for at finde plads i en bus til eller fra Aarhus Midtby. Vi sætter ekstra busser ind fra kl.11-18, og busserne følger den almindelige søndagskøreplan.

  Følgende busruter vil have midlertidigt omlagte ruter: Linje 1A til 5A samt ruterne 11 - 18. Ruterne vil være omlagt i tidsrummet ca. 10.00 - ca. 18.00. I samme periode er der omkørsel på ruterne: 100, 113, 114, 118, 124, 200, 912X og 925x

  Læs mere på Midttrafiks hjemmeside her

  Hvis man skal med tog til eller fra Aarhus Hovedbanegård, kan man med fordel benytte sig af trapperne fra sporene ved M.P. Bruuns Gade, da Banegårdspladsen i Aarhus C vil blive spærret for trafikken det meste af dagen.

  Den 21. januar vil der det meste af dagen være standsnings- og parkeringsforbud langs den rute, som kongefamilien benytter til eskortekørslen mellem Marselisborg Slot og Aarhus Domkirke. Der vil blive opsat skiltning om de nærmere detaljer langs ruten.

  Kommer du længere vej fra i bil, kan du stille bilen ved parker og rejs-anlægget Klokhøjen og tage letbanen direkte til Aarhus H.

  Læs mere om parker og rejs-anlægget her

  Rejsende til og fra Sjælland med Molslinjen kan desuden risikere at blive påvirket af situationen, da ruten går via Marselis Boulevard i Aarhus C, som til daglig fungerer som hovedåre til færgeterminalens havneområde i Aarhus. Hvis du skal rejse med færgen på søndag, kan du holde dig opdateret om eventuelle ændringer i afgangstiderne 

  Der er også ændringer i adgangsforholdene til Molslinjen.

  Følg med på Molslinjens hjemmeside her

  Cykler må ikke parkeres på strøget søndag d.21. januar kl. 02-18. Parkerede cykler vil blive fjernet.

  Mangler din cykel, kan du ringe på tlf. 20536651.

  Vi opfordrer til, at cykler – i særdeleshed ladcykler – ikke medbringes på Store Torv/Bispetorvet.

  Af sikkerhedshensyn vil der være øgede restriktioner mod droneflyvning langs ruten og omkring Aarhus Domkirke hele dagen, søndag den 21. januar.

  Som altid bør man holde sig opdateret angående droneflyvning på Trafikstyrelsens hjemmeside droneregler.dk (https://www.droneregler.dk/dronezoner).

  Fra lørdag den 20. januar kl. 16.00 og frem til søndag den 21. januar kl. 17.00 vil Østjyllands Politi opsætte midlertidig tv-overvågning på Store Torv i Aarhus C. 

  Læs mere om baggrunden for den midlertidige overvågning på Østjyllands Politis hjemmeside,

  I forbindelse med tronskiftet vil der søndag den 21. januar blive afholdt en festgudstjeneste i Aarhus Domkirke. Store dele af kongefamilien og en lang række repræsentanter fra det officielle Danmark og Aarhus by vil deltage i begivenheden, der finder sted kl. 14.00. Kongefamilien ankommer til domkirken fra Marselisborg Slot, hvor der på hele ruten vil være god mulighed for at lykønske og byde den nye konge velkommen.

  Som en del af det officielle program fra Kongehuset vil der i forbindelse med tronskiftet fra H.M. Dronning Margrethe 2 til H.M. Kong Frederik 10 blive afholdt en festgudstjeneste i Aarhus Domkirke søndag den 21. januar.

  Til festgudstjenesten er en lang række officielle gæster inviteret, og i samme forbindelse forventes tusindvis af borgere også at møde op, når landets nyudnævnte konge kommer til Aarhus.

  Derfor beder Østjyllands Politi også på forhånd borgerne om at være opmærksomme på en række ting.

  Kongefamilien vil ankomme til Aarhus Domkirke fra Marselisborg Slot, og efter festgudstjenesten, der markerer afslutningen på det officielle program for tronskiftet, kører den kongelige familie ad samme rute tilbage til slottet.

  Se programmet for tronskiftet og festgudstjenesten i Aarhus Domkirke her

  ”Vi har en klar forventning om, at der vil komme rigtigt mange mennesker til Aarhus for at få et glimt af kongefamilien – herunder særligt den nye konge. Derfor vil politiet naturligvis også være talstærkt til stede, så alle andre kan koncentrere sig om at nyde begivenheden, som vi glæder os til at være en del af i det østjyske,” siger Anders Uhrskov, fg. politiinspektør hos Østjyllands Politi.

  Se kort over ruten her:  

  Vær med til fejringen langs kørselsruten

  Rigtigt mange mennesker forventes at tage opstilling på Store Torv/Bispetorvet for at overvære, når gæsterne ankommer til Aarhus Domkirke, men en god mulighed for et glimt af den nyudnævnte kongefamilie kan også findes på ruten til og fra Marselisborg Slot.

  ”Vi opfordrer til, at man eventuelt stiller sig langs ruten for at hilse på den nye konge og byde ham og den øvrige kongefamilie velkommen til det østjyske. Særligt på Strøget bliver der god mulighed for at deltage i festen, men her forventer vi også rigtigt mange mennesker,” siger fg. politiinspektør ved Østjyllands Politi Anders Uhrskov.

  Kongefamilien forventes at køre fra Marselisborg Slot omkring kl. 13.30, hvorefter de ankommer til domkirken omkring kl. 13.55. Kongefamilien forlader Aarhus Domkirke igen kort efter festgudstjenestens afslutning kl. 15.30, hvor de kører retur igen ad samme rute til Marselisborg Slot. 

  Vær forberedt på trafikale udfordringer

  Trafikken i og omkring det centrale Aarhus vil forventeligt blive påvirket allerede fra om formiddagen den 21. januar, da alle veje langs ruten vil blive spærret helt fra eller delvist med enkelte undtagelser for kortvarig gennemkørende trafik.

  Afspærringerne forventes at træde i kraft fra omkring kl. 11.00 og vil blive opretholdt af politiet med hjælp fra Hjemmeværnet.

  Sidst opdateret: 19. januar 2024